Temautstilling

Temautstilling

Listeskøyta Kystkultursenter

 

Listeskøyta Kystkultursenter presenterer:

 

- Temautstilling

 

- Makrellskøyta LINDA

 

- Opplev båtbyggertradisjonen på Lista

 

- Uggerbyskipet

Listeskøyta Kystkultursenter

Temautstilling

 

Når du kommer over til temautstillingene, får du se hvordan en ekte listerbåt ble bygget før i tiden. I fiskeriutstillingen får du oppleve miljøet på ei gammel brygge med båter, sjøhus og gammelt fiskeutstyr. Så kan du sammenlikne miljøet her med fiskemottaket som er vår nærmeste nabo.

 

Er du heldig så er du på plass når de gamle motorene våre blir startet opp og hele hallen rister når store svinghjul tøffer i gang.

 

Her er også en spennende utstilling om forlis. Mange skuter har strandet her på Lista opp gjennom tidene. Et glimt ned i havet fra en dykkers opplevelse og filmopptak fra forlis viser deg noe av dramatikken som har foregått i storm og stille vær utenfor Listastrendene.

 

Så går du om bord i makrellskøyta "LINDA" fra 1907. På dekk og nede i ruffen og lasterommet får du oppleve hvordan det var å være fisker på Listahavet over 100 år siden.

 

I utstillingen vil du etter hvert oppdage andre spennende gjenstander og aktiviteter som du kan være med på. Men dette kan være en overraskelse for deg til du kommer hit.

 

Uggerbyskipet

 

Listeskøyta Kystkultursenter ble en attraksjon rikere da det såkalte Uggerby- skipet ble en del av utstillingen vår. Det 200 år gamle fartøyet stilles ut i ”Eddabua” i regi av Vest-Agder fylkeskommune. Uggerbyskipet er kravellbygd i eik, bygget i nærheten av Kristiansand. Det var handelsskip under Napoleonskrigen, og spilte en avgjørende rolle når det gjaldt å skaffe forsyninger av mat og korn til Sørlandet. Det er det eneste gjenværende fartøyet fra denne trafikken og som er tema i vår spennende utstilling med bilder og båtmodeller. Vi har også fått tak i en fluktbåt, VA-92, fra 2. verdenskrig som seilte fra Lista og over Nordsjøen i 1941. Den ble gjenfunnet i Skottland og fraktet tilbake til Lista i 2012. Båten og utstilling om den farefulle ferden får du oppleve i utstillingen i hallen.

Men det er mye mer å se her! I båtbyggeriet holder vi på med å reparere båter. Kanskje får du muligheten til å bygge en helt ny båt! Du må gjerne prøve å bygge deg en ”båtmodell” og prøveseile etterpå, eller bare stå å se på når maskinene i båtbyggeriet former nye tre-emner til båter som skal repareres.

 

 

Copyright © 2016 (Listeskøyta Kystkultursenter). Webansvarlig Niklas Edlund